Tengku Zafrul bakal bertanding di Lembah Pantai?

Tengku Zafrul bakal bertanding di Lembah Pantai?

Bekas Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin berkata, Menteri Kewangan, Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berpeluang cerah untuk memenangi kerusi Parlimen Lembah Pantai pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) sekiranya bertanding sebagai calon UMNO.

Katanya, jentera UMNO di kawasan Lembah Pantai amat kuat berbanding sekiranya Tengku Zafrul bertanding atas tiket Perikatan Nasional (PN).

“Tengku Zafrul perlu mengharapkan jentera PAS. Jentera (PN dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia) sangat terhad, baru ditubuhkan dua, tiga tahun ini,” katanya dalam satu kenyataan.

Raja Nong Chik menambah, walaupun Tengku Zafrul bukan ahli parti, UMNO akan menyokong Menteri itu sekiranya beliau bertanding atas tiket UMNO.

“Bersatu juga akan sokong dia sebab beliau (Menteri) di bawah kerajaan PN. PAS akan sokong dan sedikit sebanyak saya rasa dari segi latar belakang boleh memenangi pengundi India dan Cina,” katanya.

Menurutnya, Tengku Zafrul berpeluang menghakis sokongan pengundi Cina dan India yang menyokong Parti Keadilan Rakyat (PKR) di kawasan terbabit kerana beliau pernah membesar dan tinggal di Lembah Pantai.

Selain itu, Raja Nong Chik berkata, UMNO Lembah Pantai juga boleh menerima sekiranya Tengku Zaful menjadi calon kawasan itu.

“Saya ada berbincang dengan mereka dan jika Tengku Zafrul mereka boleh terima tapi atas tiket UMNO.

“Tidak boleh tiket lain, kalau tiket lain susah. Pucuk pimpinan akan pilih orang lain. Takkan UMNO kena sokong calon PN pula,” jelasnya.

 

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )