Tak patuh SOP, kes positif meningkat di Kedah

Tak patuh SOP, kes positif meningkat di Kedah

Kedah cecah 800 kes kerana ramai tak patuh SOP. Kedah hari ini merekodkan rekod tertinggi jangkitan harian Covid-19 dengan 800 dengan lebih daripada separuh bilangan itu akibat kontak rapat.

Menteri Besar Muhammad Sanusi Md Nor berkata, walaupun lonjakan kes jangkitan itu telah dijangka memandangkan ujian pengesanan kontak yang dipertingkatkan, 480 kes akibat kontak rapat itu menunjukkan ramai yang tidak mematuhi SOP.

“Lonjakan kes ini akibat kontak rapat baharu, bererti SOP tidak dipatuhi,” katanya.

Menurutnya, peningkatan vaksin kini diperlukan, memandangkan kadar vaksinasi di negeri itu pada kadar kira-kira 15% daripada 1.76 juta populasi disasarkan (daripada keseluruhan 2 juta).

Sanusi berkata, kadar jangkitan melibatkan mereka yang telah divaksinasi menunjukkan kebanyakannya dalam Kategori 1 dan 2, dan sama ada tidak bergejala atau bergejala ringan. Menurutnya ini menunjukkan vaksin mampu mengurangkan kadar kematian.

“Kita perlu memfokuskan terhadap merawat tahap jangkitan yang lebih teruk, manakala kuarantin kendiri bagi mereka yang berada di tahap 1 dan 2. Semua negeri termasuk Kedah melihat peningkatan kes akibat pengesanan dan saringan kontak rapat.

“Kadar kepositifan di Kedah tidak melebih 10%, kita kini antara 7% hingga 8.5%. Saya percaya sebaik imuniti kelompok dicapai menerusi vaksinasi, kes serius akan jauh berkurangan,” katanya dalam satu kenyataan.

 

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )