Ini bukan soal relevan atau tidak, ini strategi politik- Mahfuz

Ini bukan soal relevan atau tidak, ini strategi politik- Mahfuz

Parti Amanah Negara (Amanah) menyangkal dakwaan parti itu tidak lagi relevan sehingga menyebabkan tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) bertindak menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Sebaliknya, Naib Presidennya, Datuk Mahfuz Omar menyifatkan penghijrahan itu adalah sebahagian strategi politik untuk berdepan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Beliau turut menyelar kenyataan sesetengah pihak yang melabel tiga ADUN berkenaan sebagai pengkhianat.

“Itu hanyalah strategi politik untuk pemimpin Amanah melangkah lebih jauh dalam politik. Tidak timbul isu khianat atau parti tidak relevan, Amanah tetap relevan sepanjang masa,” katanya dalam satu kenyataan.

Pada Sabtu, tiga ADUN Johor daripada Amanah iaitu ADUN Senggarang, Ir Khairuddin A Rahim; ADUN Serom, Faizul Amri Adnan dan ADUN Mahkota, Mohd Said Jonid dilaporkan telah menyertai PKR.

Mengulas lanjut, Mahfuz yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena berkata, perkara itu tidak perlu disensasikan ekoran ia tidak mengubah bilangan kerusi dimiliki Pakatan Harapan (PH) mahupun memberi penambahan kerusi kepada Perikatan Nasional (PN).

“Komposisi kerusi kerajaan dan pembangkang di negeri itu tetap sama, ia sekadar perpindahan dalaman PH dan tak beri apa-apa implikasi politik, cuma ia mengurangkan kerusi DUN dimiliki Amanah dalam konteks semasa,” katanya.

Menurutnya, bagaimanapun, kerusi DUN berkenaan tetap kuota Amanah untuk dipertandingkan pada PRU15 akan datang kerana telah diperuntukkan kepada parti itu meletakkan calon.

Mahfuz berkata, pendirian tiga ADUN berkenaan harus dihormati kerana mereka bakal mengorak karier politik yang lebih tinggi.

“Mereka bercita-cita besar untuk melangkah jauh dan tak mahu terperap sebagai ADUN. Saya gembira dengan perkembangan ini kerana individu yang sertai politik harus ada cita-cita sebegitu. Tak salah mereka berhasrat mewakili PKR di kerusi Parlimen kelak, ia keputusan terbaik untuk dilakukan,” katanya.

Menurutnya, pihaknya turut yakin penghijrahan itu mendapat jaminan PKR yang seakan memberi lampu hijau untuk mereka dicalonkan di kerusi Parlimen, khususnya kerusi yang kosong setelah ditinggalkan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

Mahfuz berkata, Amanah bersedia memainkan peranan sebagai kilang membekalkan calon kepada rakan PH bagi mengukuhkan gabungan itu.

Dalam perkembangan berkaitan, Mahfuz tegaskan ketiga-tiga parti iaitu Amanah, PKR dan DAP belum membincangkan pembahagian kerusi untuk ditandingi pada PRU15.

 

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )