Gunakan kata-kata yang lebih baik, hormatilah hakim yang bijaksana!!

Gunakan kata-kata yang lebih baik, hormatilah hakim yang bijaksana!!

Hakim Mahkamah Rayuan Datuk Abdul Karim Abdul Jalil menasihati peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah supaya menggunakan kata-kata sopan semasa menggambarkan hakim yang mensabitkan anak guamnya, Datuk Seri Najib Tun Razak terhadap tuduhan menyalahgunakan RM42 juta dana SRC International Sdn Bhd.

Abdul Karim, yang mengetuai panel tiga hakim memberitahu Muhammad Shafee bahawa beliau boleh menggunakan ungkapan seperti ‘terkhilaf dari segi undang-undang’ dan ‘tersalah arah’ untuk menunjukkan kelemahan dalam keputusan Hakim Mahkamah Tinggi, Mohd Nazlan Mohd Ghazali.

“Saya rasa jika kita boleh menggunakan kata-kata yang lebih baik dengan menghormati hakim yang bijaksana… cari kata sifat yang lebih baik untuk menggambarkannya. Selain daripada mengatakan ‘meracuni penilaiannya’, ‘sangat tidak cekap’, boleh anda cari perkatan lain? Hormatilah hakim.

“Guna kata-kata seperti terkhilaf, beliau telah melakukan kesilapan, telah salah arah, bukan dengan mengatakan sangat tidak cekap,” kata Abdul Karim, yang mendengar rayuan Najib itu bersama Hakim Datuk Has Zanah Mehat dan Datuk Vazeer Alam Mydin Meera.

Muhammad Shafee: Bolehkah saya katakan bahawa hakim bijaksana itu telah menunjukkan ketidakcekapan.

Abdul Karim: Ya.

Sebelum itu, Muhammad Shafee dalam hujahnya pada prosiding rayuan Najib terhadap sabitan dan hukuman berkaitan penyelewengan dana RM42 juta milik SRC itu berkata, hakim yang mendengar kes itu tidak berwibawa ketika membuat keputusan terhadap anak guamnya.

Pada 28 Julai tahun lepas, Mohd Nazlan menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta ke atas bekas perdana menteri itu, setelah mendapati beliau bersalah terhadap tujuh tuduhan pecah amanah, pengubahan wang haram serta menyalahgunakan kedudukan, melibatkan wang berjumlah RM42 juta milik SRC.

 

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )