Apa istimewanya ‘Buah hati Leena’ boleh rentas negeri?

Apa istimewanya ‘Buah hati Leena’ boleh rentas negeri?

Semua rakyat Malaysia sedia maklum bahawa kerajaan belum memberi kebenaran merentas daerah apa lagi negeri, jadual kuliah sepanjang bulan ini bagi Ahli Jawatankuasa Dewan Ulama Pas, Mokhtar Senik dilihat masih berderet.

Walaupun tinggal di Kuantan, namun agak pelik apabila ‘buah hati Leena’ itu turut mempunyai susunan jadual kuliah yang memerlukannya merentas ke tiga negeri iaitu Perlis, Kedah dan Perak.

Bekas Ketua Dewan Ulama Pas Pahang itu berkongsikan kembali jadual kuliahnya itu selepas solat Subuh tadi yang kali pertama dimuat naik pada 24 Februari lalu.

Mengikut jadual yang disusun pembantunya, Khairul itu, tiga hari berturut-turut Mokhtar perlu merentas negeri.

Bermula 4 Mac ini, pemilik Pondok Annur di Kampung Kuala Penor, Kuantan berkenaan dijadualkan berada di Pondok Jitra Kedah pada waktu Maghrib dan di Dewan Ulamak Kedah di sebelah Isyak.

Keesokan paginya, Mokhtar masih berada di Kedah iaitu di Madrasah Az-Zubaidiyyah, Merbok ketika waktu Dhuha.

Namun, dia dijadualkan menyampaikan kuliah selepas solat Maghrib di Padang Besar, Perlis yang berjarak kira-kira 138 kilometer dari Madrasah Az-Zubaidiyyah.

Pada 6 Mac pula, Mokhtar kembali ke Kedah untuk kuliah Dhuha di Sungai Petani sebelum perlu menempuh perjalanan sejauh lebih 118 kilometer ke Masjid Taiping untuk kuliah Maghrib.

Keesokannya, dia yang pernah tular melakukan aksi ‘drift’ dengan Vellfire dan nombor telefon serta sofa menjadi saksi itu bakal menyampaikan kuliah Subuh di Tambun, Ipoh.

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada sidang media 23 Februari lalu memberitahu larangan rentas sempadan dalam semua Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) merujuk kepada daerah yang diketuai pegawai daerah.

Bahkan, empat hari lalu, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Noor Hisham Abdullah, berkata buat masa ini, Kementerian Kesihatan (KKM) belum mempertimbangkan kebenaran merentas daerah dan negeri walaupun program vaksinasi sudah bermula.

Pelik tapi benar!! Tetapi itulah akan jadi apabila ulamak menjadi sebahagian daripada kerajaan. Kerajaan Melayu Islam. Ini bukan salah DAP!!

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )